Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία του εορτασμού των Θεοφανείων

Το όνομα της γιορτής πρόεκυψε από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό.
Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνεια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας.
 Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε:
«Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς».
 Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς.
Αυτή σύμφωνα με τις γραφές,  είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας.
ΠΟΤΕ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα.
Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ' άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ' άλλους στις 10 Ιανουαρίου.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι  Γνωστικοί.
 Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».

ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ
Η πρώτη είναι ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
Η δεύτερη είναι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.
Σε όλες σχεδόν τις πόλης που βρέχονται από θάλασσα οι πιστοί παρακολουθούν την ρίψη του τιμίου σταυρού στα ύδατα και αρκετοί είναι οι τολμηροί που πέφτουν μέσα για να πιάσουν τον σταυρό και να πάρουν την ευλογία του Θεού .
Ποτάμια ,δεξαμενές αλλά και χίλιοι τρόποι υπάρχουν για να αγιασθούν τα νερά συμβολικά για το μεγάλο αυτό θρησκευτικό γεγονός της ορθοδοξίας.
Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλη τη χώρα… και στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας.
Χρόνια Πολλά και η Φώτιση του Άγιου πνεύματος να ακολουθεί πάντα τα βήματα σας.
6/1/2012
Γ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου