Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 2-2-2013 η Α’ έκθεση Κρητικού Τύπου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.-«» VIDEO


                               ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ
                                           
Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια για την Α΄Έκθεση Κρητικού Τύπου το Σάββατο  2 Φεβρουαρίου στις 10 .00 το πρωί στο Ηράκλειο (Βασιλική Αγίου Μάρκου)  ,η οποία  θα μεταφερθεί σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό όπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε κος. Γιώργος Μοσκοβίτης .

                                      
 Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς να επισκεφτούν την Α΄ έκθεση Κρητικού Τύπου.

 Την έκθεση διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μ.Μ.Ε (ΠΑΔΕ ΜΜΕ) και ο typoskrirtis.gr, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, και την συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και την ευγενική χορηγία του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που παρουσιάζει τον Κρητικό τύπο τα τελευταία εκατό χρόνια, αναδεικνύοντας θέματα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά αθλητικά κ. α… δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε: «Στην έκθεση αλλά και στην ημερίδα ου θ’ ακολουθήσει θα δούμε πως βάδισε και που βαδίζει ο κρητικός τύπος, μέσα από μία μακρόχρονη ιστορική διαδρομή.

Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την επίσκεψη όλων των κρητικών στην έκθεση.»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς και επεσήμανε: «Μέσα από την έκθεση οι νεότερες σχετικά γενιές θα μάθουν την ιστορία αυτού καθεαυτού του κρητικού τύπου, όπως και πάρα πολλές ιστορικές πηγές του τόπου μας μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και εκθέσεις μετατρέπουν τον τύπο συνολικά όχι μόνο σ’ ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα τεκταινόμενα αλλά και σε φορέα αποτύπωσης της ιστορίας του τόπου μας.»

Μετά τα  εγκαίνια ακολούθησε ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος και η προσφορά του».

Τιμητικές πλακέτες  για την προσφορά τους στην Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου δόθηκαν από την ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε στον Περιφερειάρχη 
 κο.Σταύρο Αρναουτάκη ,
στον Δήμαρχο Ηρακλείου κο. Κουράκη Γιάννη, 
στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά ,Στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης ,

στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, 
στον γιατρό Γιακουμάκη Γιάννη του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης,
 και στο Αρχείο Κρήτης στον Γιώργο & Ηρώ Σγουράκη.


Στην ημερίδα που θα ακολούθησε ομιλητές ήταν οι :

-         Κώστας Γραμματικάκης (Εκδότης – Συγγραφέας) με θέμα « Η Ζωντανή Ιστορία του Κρητικού Τύπου»


-         Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου) με θέμα «Ο Τύπος στο Παλιό Ηράκλειο»

-         Γιάννης Παπιομύτογλου (Πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος μέχρι το 1980»

-         Κωστής Μαμαλάκης (Επιμελητής Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) με θέμα «Ο Παράνομος Τύπος στα Χρόνια της Κατοχής»

-         Μανόλης Κογχυλάκης (Εκπαιδευτικός – Ερευνητής) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος της Διασποράς»

-         Σπύρος Επιτροπάκης (Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Π. Κρήτης – Οικονομολόγος) με θέμα «Οικονομική Κρίση και ο Τύπος»

-         Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή από τη σειρά «Αυτή είναι η Κρήτη» του αρχείου Κρήτης των Γιώργου & Ηρώς Σγουράκη  ταινία με τίτλο «Ιστορική Επισκόπηση του Κρητικού Τύπου».

Ομιλία προέδρου ΠΑ.Δ.Ε Μ.Μ.Ε Γιώργου Μοσκοβίτη
στην Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου
                                    
Σεβασμιότατε.
 Κύριε Περιφερειάρχη της Κρήτης.
Κύριε Δήμαρχε, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κύριοι Βουλευτές, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδήμαρχοι, κύριοι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, κυρίες και κύριοι.

Καλώς ήλθατε στην Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου την οποία διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ο ΤΥΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ.GR ,Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται η ιστορία της Μεγαλονήσου μέσα από το πέρασμα των χρόνων, όπως έχει καταγραφεί στις σελίδες των εφημερίδων και των περιοδικών, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Στην προσπάθεια μας αυτή από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά μας στηρίζοντας την ιδέα μας η Περιφέρεια Κρήτης και ο Περιφερειάρχης κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, που την επικρότησε, αλλά και ο Δήμος Ηρακλείου που μας παραχώρησε την Βασιλική του Αγίου Μάρκου καθώς επίσης ,και η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης  και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης στα Χανιά, οι οποίοι  ευγενικά μας παραχώρησαν αυτό το μοναδικό θησαυρό που σήμερα θαυμάζετε στην αίθουσα αυτή.

Η  Α’ Έκθεση Κρητικού Τύπου θα παραμείνει στο Ηράκλειο έως και τις 24 Φεβρουαρίου για να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφτούν μαθητές, φοιτητές αλλά και όλος ο κόσμος που θέλει να ενημερωθεί για την ιστορία του Κρητικού Τύπου.

Αργότερα η έκθεση αυτή θα συμπληρωθεί και με άλλα έντυπα που δεν προλάβαμε να τα έχουμε εδώ σήμερα, και  θα μεταφερθεί στα Χανιά, στο Ρέθυμνο ,στον Άγιο Νικόλαο ,στην Σητεία και την Ιεράπετρα .

Υπάρχει δε, έντονο ενδιαφέρον και από τους Κρήτες της διασποράς ώστε να μεταφερθεί και εκτός Κρήτης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού για να την θαυμάσουν όλοι οι Κρητικοί και οι φίλοι της Κρήτης .

Στο σημείο αυτό  Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ομιλητές που θα μας ξεναγήσουν στα μονοπάτια του έντυπου Κρητικού Τύπου, δίνοντάς μας , μοναδικές πληροφορίες που θα ακουστούν για πρώτη φορά.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου και την Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης Χανίων καθώς επίσης και το Μεσογειακό Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης και τον διευθυντή του κύριο Γιάννη Γιακουμάκη που στήριξαν την προσπάθεια μας αυτή από την πρώτη στιγμή.

Θα ήθελα ακόμα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ  στο μέλος της Ένωσης μας και Πρόεδρο του Αρχείου Κρήτης κύριο Γιώργο Σγουράκη, την κυρία Ηρώ Σγουράκη καθώς και την ΕΡΤ, για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας από τη σειρά «Αυτή είναι η Κρήτη» με τίτλο «Ιστορική επισκόπηση του Κρητικού Τύπου».
Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρητιας δημοσιογραφικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας η οποία συμπληρώνει το 2013  τα δέκα χρόνια παρουσίας της , όλους τους συνεργάτες μας που δούλεψαν με πείσμα και ξενύχτισαν αφιερώνοντας  πολλές ώρες δουλειάς για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ευχαριστούμε επίσης όλους εσάς που με την παρουσία σας  τιμάτε, την ιστορία του Κρητικού Τύπου, τους εκλιπόντες συναδέλφους δημοσιογράφους που σε πολύ δύσκολους καιρούς κράτησαν ψηλά τον Τύπο της Κρήτης , και την Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .
ΤΕΛΟΣ ευχαριστούμε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που πρόβαλαν την προσπάθεια μας αυτή.

Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ πολύ που είχατε την ευγενή καλοσύνη να με ακούσετε .
Ηράκλειο 2 Φεβρουαρίου 2013

             Γράφει η Μαρία Πολάτου.
-         
               Ηράκλειο 2-2-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου